Farger
 
 
Fargesymboler og noen kjente fargestoffer

Samme farge har ulike betydninger, alt etter hvilke personer og i hvilken sammenheng den brukes.

 RØDT 
er revolusjonens, kjærlighetens, blodets, sportsbilenes og kongenes farge. Ordet rødt kommer av rudhira som er sanskrit for blod. Rødt virker opphissende, selv på dyr, og forbindes med lidenskapene, både de positive og de negative: kjærlighet, pasjon, hat og aggressivitet. 

I det gamle Egypt var rødt fargen til solguden Ra. I mange kulturer er jordguden rød. Fargen til den romerske krigsguden Mars er rød . Seierherrens ansikt og kropp var farget med rød mønje under triumfferden ved Kapitol. Vikingene satte et rødt skjold i masten når de var på krigertokt. I den katolske kirke er rødt martyrenes farge.

Å følge en rød tråd betyr at det er sammenheng i en historie. Uttrykket hevdes å stamme fra den engelske marine som pleide å flette en rød tråd i tauverket. Rødt er fargen til de sosialistiske partiene. Røde roser betyr kjærlighet. Konfekt og sjokolade har ofte rød emballasje. Varmtvannskranen er merket med rødt, likeledes forbuds og fareskilt i trafikken. Brannbilen er rød. En sint person ser rødt. Å få "rødt kort" betyr at man er utvist.
 PURPUR

ble opprinnelig laget av purpursneglen "Murex". For å farge 100gr. garn trengs det 
200 000 snegler. Fargen var derfor svært kostbar, bare brukt av konger, prester og dommere. I den romerske republikken hadde togaen til overklassen striper i purpur, mens keiseren bar en purpurfarget kappe kantet med gullbånd. En nyfødt baby kunne tulles inn i et purpurfarget klede for å sikre framgang og suksess. Kardinalene i den katolske kirke kler seg i purpur. Dommere har purpurfargede slag på kappen. 

I dag fremstilles fargen kjemisk og er derfor ikke så kostbar.
GULT 
er den lyseste elementærfargen, ligner på gull og kan erstatte det. I Kina er den keiserlige fargen gul og betyr åndelig kraft og visdom. Sola som alt levende får sin energi fra er gul. Oransje er fargen for kjærlighet og lykke i Kina og Japan, Buddhistmunker kler seg i oransje.

Gult skifter lett karakter når den blandes med andre farger. Et stenk av grønt eller blått kan gjøre den "syk". Den kan da få betydningen svik, falsk, korrupsjon, eller misunnelse. "Å få gult kort" betyr å få en advarsel. Når et skip heiser et gult flagg betyr det at det er sykdom ombord. Judas fremstilles ofte kledd i gule klær. Gult trafikklys varsler det røde.

 GRØNT 
har en beroligende virkning. Den vekker assosiasjoner til det jordiske, gress, fruktbarhet, vekst og vår. Grønt er vårens og håpets farge.
Ordet grønn stammer fra ordet gro.

Kvinnene i Egypt sminket øyelokkene med grønt for å feire det spirende livet etter Nilens oversvømmelse. Johannes Døperen er grønnkledd. I Gresk mytologi er det fargen til kjærlighetsgudinnen Venus. Grønt er Allahs farge siden profeten sees i naturen og ikke i menneskelig form. I ørkenen betyr det grønne vann og liv.

Tekstiler som benyttes i operasjonssaler er grønne. Nødutganger er merket med grønt. Grønt trafikklys betyr "kjør!". En som er flink med planter har "grønne fingre". Vi henter inn det grønne glitrende tre når det er som mørkest på vinteren for å styrke håpet om vår. Vi kan si "grønn er min barndoms dal" når vi har gode barndomsminner. "Å være grønn" eller "grønnskolling" betyr at man er uerfaren. Vi kan være grønne av misunnelse eller sjalusi. Et grønt parti har miljøvern som hovedsak. Når de grønne partiene gjør det bra snakker vi om "en grønn bølge". 

 BLÅTT
er himmelens farge og har en kjølig og alvorlig karakter. I det gamle testamentet representerer en dyp blå farge Gud Fader. Madonna, himmelens dronning, har i kristen kunst nesten alltid en kappe som er blå. Blått er ved siden av purpur en farge for konger. Ordensbånd er som regel blå, f.eks. Englands hosebånd, Danmarks elefantorden, Sveriges serafimerorden, eller frankrikets helligeåndsorden. 

I Gresk mytologi er himmelgudene; Zevs, gudenes konge, hans kone og søster Hera, og deres sønn Hermes; forbundet med blått. Hermes ble i Rom kalt Merkur og ble med sine vinger på føttene et symbol for handel. (Derav blåruss på handelslinjen). I Islam symboliserer blått eller turkis det Islamske trossamfunn og brukes derfor ofte i dekor på moskeer. I Kina forbindes blått med udødelighet.

Flagget til De Forente Nasjoner har en blå bakgrunn.  Blått symboliserer fred sannhet og samarbeid. Kaldtvannskranen er merket med blått. En usikker framtid er i det blå. En tur ut i det blå betyr at målet ikke er bestemt på forhånd, veien blir til mens du går.  Å være blåøyd betyr at man er godtroende. I vår tids politikk betyr blått konservativ. Kjøtt av god kvalitet får et blått stempel (egentlig blåbærsaft)

LAPIS/
ULTRAMARIN
er en blåfarge som tidligere ble framstilt av mineralet "Lapis Lazuli". Mineralet ble utvunnet i Afghanistan og inneholder aluminium, magnesium fosfat og jern. Det var en omstendelig prosess å male, vaske og destillere det sjeldne mineralet til pigmentet lazuritt. Under middelalderen var Lapis dyrere enn gull og ble bla benyttet i håndskrevne bibler. Mineralet inneholder svært giftige stoffer så mange malere led av forgiftningsskader. I dag er fargen tryggere og langt billigere i bruk fordi den fremstilles kjemisk.
INDIGO
er en blåfarge som tidligere ble framstilt av planten Indigo (Isatis tinctoria). Det er funnet indigofargede tekstiler på egyptiske mumier fra det tredje årtusen før Kristus. Indigo var en viktig handelsvare på silkeveien fra India til Europa. Ordet indigo kommer fra det greske ordet Indicum som betyr stoff fra India.

Indigofargede arbeidsklær i grovt bomullsstoff, det vi kjenner som dongeri, ble første gang solgt i 1860 til gullgravere i USA . Fargen tåler vask og er billig. Etter andre verdenskrig ble arbeidsklærne tatt i bruk av den nye ungdomsgenerasjonen. I dag signaliserer dongeri ungdom og individuell frihet.

 KOBOLT
er et grunnstoff som blant mye annet er brukt til å farge glass og keramikk. Kineserne begynte å dekorere porselen med den kraftig blå koboltfargen i det 13 århundre etter å ha lært om fargen av Persiske keramikere (i dag Iran). Fargen kalles derfor også Persisk blå eller Muhammedansk blå. Senere fant kineserne fram til egne forekomster av kobolt (Under Ming dynastiet). Porselen dekorert med kobolt ble en stor eksportvare også til Europa. I Norge ble det oppdaget koboltforekomster på Modum hvor det ble startet gruvevirksomhet.

 
FIOLETT

er avkjølt og fjern. Fiolett betegner sorg i Kina.

 
SVART

er nattens farge. Den kan uttrykke absolutt lysmangel, og dermed død, synd, helvete, svart magi og djevelen. I det kristne helvete hersker mørkest fyrste, på sin ferd har han følge med en svart hund eller en svart katt. En svart katt varsler ulykke (at den onde er i nærheten).
Hekser er kledd i svart og praktiserer svartekunsten ved hjelp av svarteboka. En svart dag er en dag da alt går galt. En svart løgn er i motsetning til den hvite ondt ment. Å se svart betyr å miste besinnelsen fullstendig. Svart kan i vår kultur bety sorg. Å være svartsynt betyr at man er tungsint eller deprimert. Framtiden kan se svart ut. Humoren kan være svart, likeledes samvittigheten. Vi kan handle på svartebørsen og jobbe svart. I den kristne kirke kan Judas være framstilt med en sort glorie. Anarkistenes fane og sjørøverflagget er svart. 

Under raseopptøyene i USA protesterte de svarte med "Black is beatiful"! I det gamle Egypt var Isis den svarte gudinnen for den fruktbare svarte jorden rundt Nilen. Svarte katter ble sett på som hellige. Svart er fargen til den romerske jordbruksguden Saturn som ble feiret ved vintersolverv, forløperen til vår tids julefeiring.

 HVITT

er renhetens, uskyldens, kyskhetens og jomfruelighetens farge. Antikkens prester og kelternes druider var som regel kledd i hvitt. Vikingene satte et hvitt skjold i masten når de hadde fredelig ærend. I Kristen tradisjon er hvitt paradisets, det høyeste lys og englenes farge. Kirkeveggene er ofte malt hvite. Paven er alltid kledd i hvitt. Offerlammet er hvitt. Kongen rir på en hvit hest. Prinsessen venter på sin hvite prins. Det franske kongehuset hadde hvitt som sin farge. Bruden kler seg i hvitt. En hvit løgn er tilgivelig da den dekker over en sårende sannhet. En hvit due symboliserer fred. Å vifte med et hvitt flagg betyr at man overgir seg. Sykehus er hvite, kanskje også for lettere å avdekke smuss. Renholds og hygieneartikler er ofte hvite og emballert i hvitt. 

Hvitt er også månens farge, det uhyggelige, det blodløse likets og gjenferdets farge. Likkister er som regel hvite. I det Romerske keiserrike, Kina og India er det sorgens og dødens farge; den døde skal ledsages til til himmelen, renhetens rike.

 

BRUNT/GRÅTT
kan assosieres til jord og aske, nøysomhet, ydmykhet og askese. Økologiske matvarer emballeres ofte i grått og brunt.

 GULL

er et svært formbart, lyskraftig, sjeldent og kostbart materiale. Det symboliserer lys, himmelsk glans og hellighet. I bysantinsk kunst, og i kunst fra middelalderen er det benyttet gull som bakgrunn for hellige figurer, til glorier og border. Kongekroner er laget av gull.

I matvarebransjen er det vanlig å benytte gull i navn og gullfarge på emballasje for å sende ut signaler om kvalitet. F eks; Gullkaffe, Gullwiener, eller Gullsalami.